"Csendes éj" - autizmus kompatibilis karácsony

Imádom a karácsonyt! Azt hiszem gyerekként is nagyon szerettem és nagyon vártam, legalábbis úgy emlékszem vissza. Aztán szerettem fiatal felnőttként is, már önállóan készülődve, úgy izgultam az első önálló karácsonyi menüm készítésekor, mintha záróvizsgázni mennék. Aztán megszületett a kis szuperhősöm és elkezdődött az igazi élet. És egy egészen másféle készülődés az ünnepekkor is. Már minden Róla, és Neki szól! 
Nagyon fontos, a legfontosabb, a karácsony ünnepének a lényege! Megszületett a fény, a remény, ami értelmet ad az életünknek! Nagyon szeretem ezt a gondolatot és bármilyen teátrális is a készülődés, mindig ez lesz a legfontosabb. De most evezzünk valami sokkal gyakorlatiasabb vizekre... 

Kár tagadni, nyilván mindenkinek ismerős a lakás díszítése, a menü és a sütemények hetekre előre való tervezgetése, a lázas ajándék vásárlás, nagytakarítás és a mindezekkel járó őrület. Meg persze boldogság, ha minden csodás, a vacsora tökéletes és a 'Csendes éj' első felcsendülésénél egyszerre gyullad fel az összes csillagszóró... Gyermek szép bársonyruhácskában kacag, minden ajándéknak mindenki örül és még a családi fotók is tökéletesek lesznek. (egyébként létezik ilyen??! mármint komolyabb idegösszeomlás és alkoholmérgezés nélkül...) Mindenesetre én most nem erről a karácsonyról szeretnék írni. 

Sokkal inkább arról a karácsonyról, amikor a családban autista (vagy más miatt érzékeny, szenzoros) gyerekkel kell készülni a karácsonyi ünnepre. Azt hiszem én sose ragoztam túl ezt a kérdést, igyekszem ebben is azt az alapelvet követni, hogy "minden úgy lesz jó, ahogy lesz". A fiam elég rugalmas, de tudom, hogy sok autit nevelő családnál ennél sokkal szorosabbak a korlátok. És meglehet, hogy minden erőfeszítésünk után egy óriási kiborulás, dühroham lesz a vége, nem a boldog kacagás. És a legnehezebb, hogy a gyermekünk nem fogja tudni megmondani, mi a baj. Milyen szempontokat tudunk mégis szem előtt tartani? 

1, Díszítés. Sokszor a díszítéshez kisebb átrendezések szükségesek, ami alapvetően kiborítja az érintett gyerekeket, akik végtelenül tudnak ragaszkodni, hogy minden a megszokott helyen legyen. Nem csak átrendezés lehet gond, de ha mindig virágos terítő van az ebédlőben, és csak egy évben egyszer cseréljük le egy ünnepi szép csillagosra, akkor az lesz a baj. Egyáltalán nem szükséges 475 méter girlanddal körbetekerni a lakást és 72 angyalkát akasztani mindenhova. Engedjük ezt el! Soha ne díszítsünk egyik pillanatról a másikra mindent fel. Apránként, néhány hét alatt. Tegyünk olyan díszeket, amit esetleg együtt készítettünk a gyerkőccel. Így látjuk, hogy mikor elég... megszokja az újdonságot és talán meg is szereti. Nálunk pl nincs díszítés. Az ebédlő asztalon van egy adventi koszorút helyettesítő "adventi box", apró pici díszekkel, 4 gyertyával. És ül a szélén egy manó. Ezt például (mármint a manót) már utálja a fiam. Komoly alkudozás volt, hogy maradhasson. 

2, Fények. Nagyon sok gyerkőcöt zavarja, megrémíti. A fenyőre teszünk égősort, de csak azt a legapróbb led-es kis égőket. És vagy folyamatosan ég, vagy sehogy. A villogó, futó fényektől a gyerkőc ideges lesz, ezeket nem használjuk. Pár éve megpróbáltam a csillagszórót. Konkrétan félt tőle és elsírta magát, úgyhogy csillagszóró nincs. Az égősor is akkor ég, ha Ő bekapcsolja, ez rá van bízva.

3, Zene. Épp a napokban kellett rájönnöm, hogy míg régen állandóan szólt körülöttem valami zene (még elalváskor is), mostanra semmi. A fiam nem szereti, vagy csak nagyon nagyon kevés amit elvisel. Úgyhogy elengedtük a szokásos karácsony esti zenét, éneklést, csengőt és társait... A Csendes éj hamiskás éneklése nélkül is boldogan és meghitten el lehet tölteni a karácsony estét.

4, Karácsonyi vacsora. A helyzet borzasztóan egyszerű, megkérdezem a gyereket, mit szeretne enni? :) Jó, jó, tudom, nekem nagyon könnyű a helyzetem, mert nagyon jó evő. De sok auti nem. Sőt, egy kézen megszámolható, hogy, hány féle dolgot eszik meg némelyik gyerkőc. Szerintem erre se pörögjön rá senki... Ha gyerek pizzát szeretne, vagy sajtos tésztát, esetleg vajas kenyeret, akkor miért ne ehetne azt 12.24.-én este? Még ha valami esemény is van, az a vacsora számára pont olyan mint a többi az évben. Ne erőszakoljunk rá valamit, ami új, amit nem ismer, ami furcsa, csak azért mert az illik a karácsonyhoz, vagy azért mert azt "szokás" enni ilyenkor. 

5, Vendégség. Megint csak egyetlen dolog amit tartsunk szem előtt. A gyerek igényét! Semmi más nem számít... A családi elvárások és hasonlók másodlagosak! Ha ezt valaki nem érti meg és emiatt gondja van, az az ő gondja, nem a miénk, ezt ne felejtsük el! :) 
Ha vendégségbe megyünk, annak előnye lehet, hogy amint a gyerkőc elveszti a fonalat és telítődik, akkor udvariasan el tudunk köszönni és távozni. Ha ez a vacsi közben van, vagy a közös ének előtt, akkor akkor. Nincs ezzel gond. Egyetlen fogás, vagy dal vagy karácsonyi sztori nem ér annyit, hogy a gyerek emiatt kikészüljön. Persze előtte be lehet vetni a szokásos trükköket, kicsit elvonulni, esetleg sétálni egyet, fültokot feltenni, stb... de ha nem megy, nem megy. Nem baj.
Ha nálunk van a vendégség... Mint például nálunk lesz idén (tavaly is így volt), jön a teljes család, 12 ember, fele gyerek. Annyiból könnyebb, hogy a gyerkőc a saját közegében marad, saját játékai vannak, ha akar akár pizsamában is maradhat. Nehezebb, hogy ha kiborul a bili, nem olyan egyszerű felállítani mindenkit az asztaltól és hazaküldeni. Erre a helyzetre úgy készülünk, hogy mindig van a lakásban egy kuckó, egy sarok, ami csak Buksié! Ez szent és sérthetetlen, a többi gyerkőc is tudja. Tavaly egy kis ikeás sátor volt a gyerekszobában, idén szerintem a hálószoba lesz. Ha sok neki a buli, itt visszavonulhat és egyedül lehet. Azt vesz fel amit akar. Ha pizsiben akar lenni, abban lesz. Nem erőszakolok rá egy fehér inget, egy fotó kedvéért. Dísz - ahogy már írtam - csak a karácsonyfa és az asztalon a box lesz. (csillagszóró nélkül, szigorúan!) És ami nagyon fontos, semmi olyan nem lesz tiltva, amit otthon máskor lehet. Ha a tablettal akar elvonulni pihenni, akkor legyen úgy. Hiszen otthon van! Természetesen a vendégeknek érdemes finoman jelezni - ha ez esetleg nem mindenkinek egyértelmű - hogy a buli mettől meddig tart kb. Így is lehet, hogy a gyermek (ahogy az én fiam rendszeresen szokta) odaáll a vendég elé, hogy "most már menj el!", de azért ez megelőzhető, ha normál kereteket szabunk. Ja igen, és ha ez elhangzik... én soha nem szidom le a gyereket. Megértem, hogy neki ez egy kényelmetlen helyzet, amit nem tud kezelni.  Nem megbántani akar valakit, csak kimondja amit gondol. Ez nem baj! Természetesen próbálom finomítani a helyzetet, de alapvetően neki van igaza. Ilyenkor kedvesen mosolyogva a búcsú felé kell terelni a beszélgetést. 

6, Előkészületek. Őszintén szólva nekünk az jött be, hogy nincs nagyon meglepetés. Nem szereti, nem érti, nem tud vele mit kezdeni. Sokat beszélgetünk a karácsonyról. Együtt beszéljük meg mit főzzünk, együtt főzünk és sütünk. Együtt díszítjük a sütit, lesz amilyen lesz. A karácsonyfát is mindig együtt állítjuk fel és díszítjük. Egyébként ez különösen vicces program szerintem... amikor a gyerek megáll egy ponton a fa előtt és egy kb 40*40-es foltra tesz fel minden dísz, és amikor ő elfordul a következőért, akkor én onnan teszem tovább a fa többi részére. Persze ez neki nem tűnik fel, csak a végén megállapítja, hogy gyönyörű amit csinált... :)
Készítsünk vizuális kártyákat ha kell! Tegyük bele a napirendben a sütést, a díszítést, minden egyedi programot! Advent alatt játszunk karácsonyi játékokat, kézműveskedjünk, a neten rengeteg ötlet van.

7, Ajándék. Újra és újra felmerül a fórumokon, hogy karácsonyra ki milyen fejlesztő játékot vesz a gyereknek, írjunk ötleteket. Őszinte leszek, én ezzel nem értek egyet. Az egész életünk a fejlesztésről szól! Oviban, suliban, az egyéni sport foglalkozásokon, a terápiás foglalkozásokon, az otthoni finommotorika fejlesztésen, mindenhol. Kissé fanatikusan, még a mikulás csomag összeállításánál is az jutott eszembe, hogy sima földimogyorót teszek bele (nem zacskósat), mert amíg feltöri a héjat, az is milyen jó kis finommotorikus "edzés". A karácsonyi ajándék ne erről szóljon! Ha valami totális hülyeséget akar, vagy egy zenélő vackot, vagy bármit (amennyiben a keretekbe belefér), azt kapja a gyerkőc! Nem kell mindenáron fejlesztőjátékot venni! Persze, csodásak vannak és millió féle és a gyerekek rengetegnek valószínűleg nagyon örülnek. De ha van egy konkrét elképzelés, ami épp nem erről szól, akkor engedjük el ezt! Legyen boldog, hogy a fa alatt az lesz, amire vágyik. Bármilyen marhaság is az... :)

 8, Programok. Nekem ami legjobban bevált, hogy soha nem csinálunk egymás után 2 napon programot. Egy egy ilyen vendégség, jövés-menés olyan kimerítő nekik, hogy kell a pihenés utána! Nekünk mindig van egy pihenő nap vendégség után. Sajnos a karácsonyi vásárokat, bár imádom, de szintén elengedtem. Nem alkalmas arra a gyerkőc, hogy órákig ott sétálgassunk, nézelődjünk és évezzük a zsizsgést és a forralt bor. Ehelyett minden téliszünetben legalább kétszer megyünk állatkertbe, mert azt szereti. Idén már megyünk korizni is, mint új szerelem. De ennyi. Nem erőltetem bele a tömeges mikulás és karácsonyi programokba. Mert nem jó neki, nem élvezi. És - nem csak most, mindig - alapvető szabály, hogy nem járunk ingyenes programokra. Tudom, hogy sokaknak ez óriási segítség. De mindig egymillióan vannak, tömeg van, a szervezés ritkán jó, stb... auti gyerkőccel ezek a helyek pillanatok alatt háborús övezetté válnak. 

Őszintén szólva, szerintem borzasztó egyszerű. Olyan karácsonyt csináljunk, amit a gyerkőc élvez! Nem attól lesz boldog, ha a lakás úgy néz ki mint egy karácsonyi lakberendezési katalógus. Nem attól lesz boldog, ha görcsösen megpróbálunk megfelelni az elvárt programoknak, készülődésnek, 50 féle sütemény felszolgálásnak és hasonlók. Attól lesz boldog (és mi is!), ha a megszokott környezetében, a berögzült szokásokkal együtt, biztonságban, kiszámíthatóan telik el a karácsony. És egészen biztos vagyok benne, hogy így is marad még egy jó hosszú listányi dolog, amit addig el kell végeznünk feladat és meg kell szerveznünk. Nagy levegő... és azt csináljuk, ami jól esik! Nyugalom, szeretet és türelem legyen otthon karácsonykor, szerintem ennél semmi nem fontosabb. A beigli hegyek, a világító girlandok és a 3 féle előétel pedig pláne nem fontosabb... Békés, nyugodt adventet és készülődést mindenkinek!

 

Címkék: karácsony advent