SNI? BNO? BTM? Mi mit jelent?

avagy kódfejtés alapfokon szülőknek

Az egész életünk tele van rövidítésekkel, ami sokszor már olyan természetes, hogy észre sem vesszük. Azonban van egy pont, amikor bizony felkapjuk a fejünket! Amikor a gyermekünket kezdik mindenféle kódokkal illetni, és ezzel ilyen-olyan kategóriákba sorolni. Évek óta tapasztalom, hogy a szülők legnagyobb többsége kezdetekben (azaz egy-egy diagnózis kézhezvételekor) nincsenek tisztában ezekkel a kódokkal, jelentésükkel és következményeikkel. Ebben szeretnék egy rövid összefoglalóval segíteni.

BNO kód:

-          jelentése: BNO = Betegségek Nemzetközi Osztályozása

-          forrása: Hivatalos nemzetközi forrása a WHO ICD 10, mely utolsó felülvizsgálata 2010-ben történt

-      tartalma: minden betegségnek van egy BNO kódja, a mandulagyulladástól az autizmusig, mely segít a konkrét beazonosításában, szerte a világon (pl: F84.50 Asperger szindrómát jelent Canadában és Magyarországon is)

-         ki határozza meg: minden esetben szakorvos! autizmussal kapcsolatban (F84-es kódok) pszichiáter jogosult erre

SNI kód:

-          jelentése: SNI = Sajátos Nevelési Igény

-          forrása: fogalmát a Köznevelési törvény (2011. évi CXC. törvény) határozza meg

-    tartalma: ez egy gyűjtőfogalom, amely bizonyos jogokat biztosít a különleges bánásmódot igénylő gyermekeknek. Kategóriái: mozgásszervi, érzékszervi (látási, hallási), értelmi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) élő

-          ki határozza meg: szakértői bizottság dönt, hogy adott gyermek sajátos nevelési igényű vagy nem. (ehhez szükségük van a szakorvos által kiállított diagnózisra, mely tartalmazza a bno kódot, a szakértői bizottság nem jogosult betegséget diagnosztizálni!)

BTM kód:

-          jelentése: Beilleszkedési, Tanulási és Magatartási problémák

-          forrása: fogalmát a Köznevelési törvény (2011. évi CXC. törvény) határozza meg

-     tartalma: szintén gyűjtőfogalom, amely olyan gyerekeket foglal magába, akik életkorához viszonyítottan jelentősen alulteljesítenek, társas kapcsolati problémákkal, tanulási, magatartásszabályozási hiányosságokkal küzdenek, közösségbe való beilleszkedésük, továbbá személyiségfejlődésük nehezített vagy sajátos tendenciákat mutat, de nem minősülnek sajátos nevelési igényűnek.

-          ki határozza meg: szakértői bizottság

Autizmushoz kapcsolódó kódok:

  • főcsoport: F00-F99: Mentális- és viselkedészavarok
  • kategória: F84: Pervazív fejlődési zavarok
  • alkategóriák:
    • F8400 - Gyermekkori autizmus (autismus infantilis)
    • F8410 - Atípusos autizmus
    • F8420 - Rett-szindróma
    • F8430 - Egyéb gyermekkori desintegrativ zavar
    • F8440 - Túlzott aktivitás mentális retardatióval és sztereotip mozgászavarral
    • F8450 - Asperger-szindróma
    • F8480 - Egyéb pervaziv (átható) fejlődési zavar
    • F8490 - Nem-meghatározott pervaziv (átható) fejlődési zavar

 Igen, bizony minden F84-el kezdődő kód autizmust jelent!

Ami komoly fejtörést és bizony sok félreértést szokott okozni, az az, hogy többnek még a nevében sem szerepel az autizmus szó. De ez ne tévesszen meg senkit! A különböző alkategóriákra azért van szükség, mert autizmuson belül is bizonyos tipikus jellemzők, megjelenések és képességek szerint megpróbálják csoportosítani a gyermekeket.

Ilyen jellemzők lehetnek például: F8400-nál, hogy a tűnetek már egészen korán, kisgyermekkorban jelentkeznek, vagy F8450-nél, a beszéd jellemzően megfelelő korban vagy már korábban beindult, jellemzően bő szókinccsel (kommunikációs nehézségek ellenére is), illetve legalább átlagos értelmi képességekkel bírnak.

Sok esetben, a tünetek árnyaltsága, a nem megfelelő diagnosztikai háttér miatt a diagnózisok pontos meghatározása nagyon nehéz. Emiatt születnek esetenként téves vagy elhamarkodott diagnózisok is. Felismerve a jelenlegi rendszer adta nehézségeket, folyamatban van az osztályozási rendszer átalakítása, mely jócskán egyszerűsíti a fentieket. Az USA-ban már alkalmazott, utoljára 2013-ban felülvizsgált DSM rendszerben az autizmusra már csak egyetlen megnevezés és kód található, ASD (Autism Spectrum Disorder) néven. Ennek átvétele folyamatban van, de a jelenlegi gyakorlat szerint még a fenti BNO kódokkal adják ki a diagnózisokat.

Nagyon fontos kérdés, hogy milyen juttatásokra, támogatásokra jogosít a fenti kódok megléte, illetve esetlegesen milyen korlátokat jelenthet! De erről legközelebb…